Biografie

Dahiana Candelo is in 2016 toegelaten tot de acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Tijdens haar studie speelde ze verschillende bijrollen in (web) series en films als Baas boven baas (2017), De druk (2018), Single 39 (2019) en Loverboy (2020). Hiernaast liep ze waardevolle stages bij gerenommeerde theatergezelschappen als NTjong (i.s.m Dox) en de Toneelmakerij.

In 2020, het eerste jaar van de corona pandemie, studeerde Dahiana af. De omstandigheden mochten haar traject niet belemmeren dus heeft Dahiana tijdens de lockdowns zichzelf bijgeschoold als “maker”. Zo heeft ze via de auteursbond subsidie gekregen om een opzet te maken voor een serie onder begeleiding van scenarioschrijfster Chris Westendorp. Hiernaast heeft ze een avondvullende toneelvoorstelling geschreven en gemaakt waarin ze verschillende personages zelf vertolkt; Reflejo. Deze one-woman-show heeft try-outs mogen spelen in het Bijlmer parktheater, Meervaart, DeLaMar west, Frascati en Podium Mozaik.

Voortbordurend op haar acteerrepertoire verscheen Dahiana in films en series als Flikken Maastricht (2021), Bonnie & Clyde (2022), Gewoon mens (2022), Black Lotus (2023), De donkere bril (2023) en in internationale producties als de Poolse serie Planeta Singli (2023). Maar ook in het theater bleef ze rollen spelen als bijvoorbeeld een priesteres in Ach mijn wederhelft (2021) die haar seksuele voorkeur open legt en als toegewijde zorgverlener in Mag ik je kussen (2023). Dahiana werkt niet alleen als actrice, theater- en filmmaker maar deelt ook haar kennis over het vak als docent. Tussen 2020 en 2023 gaf ze acteerlessen bij instellingen als Top Vakantie (België), Stichting READY, Gemeente Rotterdam, Segbroek College en SWT Zaandam.

Op dit moment zit Dahiana als (film)maker in de postproductie fase van haar regie debuut TOLK die tijdens het Nederlands Film Festival 2024 in première gaat. En tegelijkertijd werkt ze ook als actrice in de nieuwe Netflix- comedyserie Haantjes die in het voorjaar van 2025 uitgezonden wordt.